dissabte, 19 de juliol del 2014

Riga, la capital de l'art nouveau

Hui comencem una trilogia de viatges per a descobrir aquell estil innovador que va néixer a finals del segle XIX i que va perdurar fins ben entrat el segle XX. Ací a casa nostra és més conegut com modernisme, en els Països Nnòrdics i Alemànya l'anomenen jugendstyl, en França art nouveau, en Aústria sezession i rep molts noms més i tots ells fan referència a la innovació i modernitat.

Riga, la capital de Letònia que va viure la seua època daurada entre els segles XIX i XX, dins de l'imperi tsarista Rus. Llavors el boom urbanístic va ser impressionant dotant a la ciutat de la major concentració d'edificis art nouveau del món. La major part d'ells estan ubicats en el Centrs, i la UNESCO els va declarar patrimoni de la humanitat junt al seu centre històric.



Tres són els corrents d'estil art nouveau que es desenvoluparen en la ciutat, la més matinera va ser l'ecléptica, carregada d'asimetries, ornamentació simbòlica i detalls extrets de la natura. Aquest edifici situat a Elisabetes iela 33 es obra de Mikhail Eisenstein, defensor d'aquest corrent i el més conegut arquitecte de la ciutat.







A partir de 1906 comença a desenvolupar-se el corrent racionalista o perpendicular de projecció vertical de la façana amb entrants i relleus que incloen diversos pisos.


El romanticisme nacional és el darrer corrent i incorpora elements típics de l'arquitectura popular letona com elements decoratius propis del folclore nacional.


Si estiguera obligat a triar quin és l'edifici art nouveau de riga que més m'agrada, ho tindria difícil i després de molt destriar em quedarien dos finalistes.

Jo diria que el subcampió d'aquesta tria seria l'ubicat al carrer Strelnieku iela 4a, del ja esmentat arquitecte Mikhail Eisenstein.



Aquestes senyoretes amb corona de llorer representen la victòria i són un dels elements ornamentals eclèctics més fotografiats de la Riga art nouveau.


I el campió d'aquesta balàfia de creativitat seria l'edifici ubicat a Elisabetes iela 10 b dels mateix arquitecte.


Les figures que el decoren i els taulellets blaus de ceràmica fan que aquesta façana siga una de les millors de Riga.

 





https://www.youtube.com/watch?v=bNDCiNSEGcA

http://moleskinearquitectonico.blogspot.com.es/2011/06/art-noveau-en-riga-letonia.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada