dissabte, 3 de maig del 2014

El Manneken Piss, l'habitant més famós de Brussel·les

Hui començaré una nova trilogia dedicada a xicotetes escultures que ha esdevingut amb el temps el més gran símbol d'una ciutat.
El Manneken Pis és una menuda peça de bronze de poc més de mig metre que forma part d'una font de la ciutat de Brussel·les. El seu nom, Manneken Pis, significa xicotet home pixant en flamenc, un dialecte de l'holandés.


La font està situada molt prop de l'espectacular Grand Place i encara que no ho parega té una gran historia als seus peus. L'origen de aquesta peculiar representació per a una font té varies llegendes, que si un xiquet es va perdre i després va ser trobat mentre orinava, que si un xiquet apaga la metxa d'una bomba de l'enemic mentre pixava. Hi ha constància d'una escultura de pedra al segle XV, que després de ser robada es substituiria per altra de bronze en estil rococó al segle XVIII. En 1960 va ser furtada i posteriorment substituida per l'actual.
La peça anterior a 1960 finalment va ser recuperada i hui en dia es custodia al museu de la ciutat de Brussel·les situat a Grand Place. Recomane visitar-lo però abans gaudir d'un gaufre/wafel de xocolate i fruites que fan en la pastisseria d'en front de la font.
L'edifici neogòtic on s'ubica és conegut com la casa del rei i és una reconstrucció de finals del segle XIX de l'antic edifici. En ell es poden visitar varies coleccions d'art que pertanyen a la ciutat, però el més conegut siga el fons d'armari que té aquest xicotet representant de Brussel·les puix en determinats dies de l'any es vist amb algun dels seus diminuts vestits.
http://www.museedelavilledebruxelles.be/fr/accueil/
El vestuari que més em cridà l'atenció va ser el de muixeranguer, que va servir per promocionar la candidatura de la processó de la Mare de Deu d'Algemesí a patrimoni de la humanitat.


Però aquest xiquet de Brussel·les té una amigueta des de 1987 coneguda amb el nom de Jeanneke Pis. Va ser un regal de Denis Adrien Devouvrie al seu benvolgut barri.

http://www.jeannekepisofficial.com/index.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada