dissabte, 23 de març del 2013

San Gimignano, un Manhatan medieval

San Gimignano està en la Toscana i queda fora dels numerosos tours turístics que recorren la regió en busca del l'esplendor de ciutats com Florència, Pisa o Siena.
El poble està situat sobre un tossal d'uns tres-cents metres, amb cases de pedra d'origen medieval i coronat per unes tretze torres manades construir per diferents famílies rivals amb fins d'ostentació de riquesa. I de riquesa en devia haver molta en el segle XIII perque van arribar a haver-ne unes setanta. Però la pesta de 1368 desvià d'ací la ruta de peregrinatge a Roma i l'economia es va resentir.

Per a arribar a San Gimignano cal fer-ho amb autobús que ix de Florència, de Pisa o de Siena i que et deixa en una plaça extramurs al costat de la porta de San Giovanni. Després de travessar la porta un carrer llarg de cases de pedra et conduirà cap a les dues places principals la del Dom i la de la cisterna i et farà creure que has retrocedit cinc segles.


L'estret carrer de San Giovanni s'eixampla i forma la popular Plaça de la Cisterna que és el cor del centre històric. Ací podem trobar un conjunt de palaus, torres, cases de pedra i un pou medieval situat sobre una escalinata hexagonal. L'entorn és tota una delícia i de segur que et fa aturar-te per traure alguna foto.



A l'esquerra de la plaça s'obri altra plaça, la Plaça del Dom on es troben els dos monuments més importants de la ciutat que són la colegiata del segle XII i el palazzo comunale, seu del museu cívic.


L'interior de la colegiata s'articula en tres naus separades por dues arcades d'arcs romànics i cobertes d'interessants frescos del segles XIV i XV. Al palazzo comunale troben també frescos en el pati d'entrada i una espectacular escalinata.




















Des del palau es pot pujar a la torre grossa i disfrutar d'unes vistes inolvidables del poble i la plana que l'envolta.

Si encara tens forces i no has quedat saciat d'art continua recte pel carrer san Matteo i passaràs pel costat de la porta de san Matteo fins arribar a la plaça de Sant Agustí on es troba l'església del mateix nom. La façana no t'impressionarà puix és de gran sencillesa com passa en tots el esdificis del poble però si entres dins trobaràs un espai ampli i lluminós amb bonics altars renaixentistes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada