dijous, 28 de març del 2013

Belém, l'esplendor d'un imperi

Belém és un barri de Lisboa situat a uns cinc kilòmetres del centre i al que es pot arribar fàcilment amb el tramvia 15.
Aquest popular barri es troba estratègicament ubicat a la vora del riu Tajo just abans de que aquest es fusione amb la mar, per a aquells que veuen la península Ibèrica com una cara Belém seria la punta del nas.
La privilegiada ubicació de la "freguesia" de Santa Maria de Belém va ser el punt de partida de les caravel·les en busca d'exòtiques terres durant l'era daurada de l'imperi portugués. I el barri va ser recompesat i hui podem trobar alguns dels més espectaculars monuments de Lisboa.
Podem començar pel monasteri dels Jeronis, construit en éstil gòtic manuelí, un estil únic "made in Portugal" després de l'aribada de Vasco de Gama en 1501 i amb diners que s'obtenien amb els impostos sobre l'or, pedres precioses, pebre i altres espècies.
Per veure l'interior caldrà fer una mica de cua i pagar una entrada, però quan veges el meravellós claustre te n'adonaràs que tot ha valgut la pena.






















A l'interior t'esperen altres grates sorpreses com són l'alta i esbelta nau de l'església de Santa Maria, la tomba de Vasco de Gama i la ceràmica del segle XVIII del refectori.


A l'eixida del monasteri cal continuar perque Belém ens ofereix més coses. Creuem l'avinguda de l'India i ens trobem amb el Monument als descobriments construit en 1960 per comemorar el cinquè centenari de la mort del rei Enric el navegant. Medeix 52 metres i representa una caravel·la amb les principals figures portugueses de l'era dels descobriments, al fons es pot veure el pont 25 d'abril construit sis anys més tard i que et farà pensar en el Golden Gate.

Ara caminarem en direcció cap al mar i per això seguirem l'avinguda de Brasilia que és com un passeig fluvial construida a costa del retrocés que han sofrit les aigües del riu. Uns quants centenars de metres més enllà aparaix en mig del riu o la mar la Torre de Belém, una fortalesa manada construir per Manel I a principis del segle XVI i que és un dels màxims exponents, com el monestir del Jeronis, del gòtic manuelí. La torre no es massa gran i s'ompli de turistes així que la visita a l'interior pot resultar un poc incòmoda pero val la pena còrrer el risc.

I per a recuperar forces que millor que menjar-se un pastisset de Belém fet amb crema i que és realment deliciós acompanyat d'un café que en Portugal és molt bo.

1 comentari: